Olaf Hamers

Zoals eerder gezegd zou ik nog een stuk schrijven over Olaf Hamers. Dit omdat mijn eerste contact met Dankbaar tot stand kwam omdat ik iemand zocht die wat aandacht aan de zaak van Olaf kon geven.

En omdat Dankbaar een site heeft, waarop ik zag dat hij zich aardig vastbeet in zaken, dacht ik dus aan Dankbaar. Hoe fout kun je zitten. Maargoed, verder met Olaf.

Ik leerde Olaf eind 2008 kennen in de PI Dordrecht. Enkele dagen voordat hij kwam werden er al Panorama,s en Aktueel,s met het verhaal over Olaf op de afdeling gelegd, zodat wij allemaal vooraf al zouden weten dat er nou een echte grote crimineel aan zou komen.

Dan komt daar Olaf. Een grote brede getrainde kerel, met een sterk limburgs accent. Heel aardig en behulpzaam naar iedereen. Ook naar het personeel. Ik wist toen al wat van zijn zaak omdat ik eerder met een neef van de familie Zwakhalen had gezeten. Deze vertelde mij toen al dat de verkeerde was opgepakt, want degene die het gedaan zou hebben had een probleem met zijn tante. Mevrouw Zwakhalen. En uit de sporen zou blijken dat zijn tante een nekschot had gekregen. Niet iets voor bij een overval, maar meer iets uit haat.

Olaf was veroordeeld tot levenslang voor de dubbele moord op het echtpaar Zwakhalen, en poging tot moord op hun kleindochter. Mocht het waar zijn dat hij dat gedaan heeft, dan hadden ze hem geen levenslang moeten geven, maar openbaar moeten ophangen. Maar dat is mijn mening.

Later leer ik Olaf wat beter kennen, en dan kun je jezelf niet voorstellen dat een zo zachtaardig iemand zo,n delict gepleegd kan hebben. Zacht karakter. Nooit problemen makend. Altijd iedereen helpen. Correct met de bewaarders. Kortom een hele aardige vent. Ik heb nooit meegemaakt dat hij agressief werd, of dat hij iemand besodemieterde. Nooit.

Op den duur raken we “bevriend”, hoewel dat in de bajes eigenlijk geen vriendschap is. Maar met Olaf was het wel heel anders dan met anderen die ik tijdens detentie had leren kennen. Ik denk dat als we beide buiten hadden geweest dat we dan zeker vrienden hadden geworden. Met “buiten” bedoel ik buiten de muren.

Later geeft Olaf mij wat inzage in zijn dossier, en val ik bijna om van verbazing. Verbazing over wat het Openbaar Ministerie weg houdt uit zijn zaak. Zo is er een verklaring van een politie agente, die de kleindochter in deze zaak heeft ondervraagt. Het meisje zegt dat Olaf een pistool in zijn broekzak had. Maar het kom ook zijn beurs zijn geweest. (?) Dit wordt tijdens de rechtszaak niet gezegd, daar zegt men alleen dat ze een pistool heeft gezien in de broekzak van Olaf. Dan is er een agente die ten tijde van de dubbele moord een man ziet lopen, Henk Ponsing, een bekende van justitie, vlak bij het plaats delict. Ook daar wordt weer niks mee gedaan, en de verklaring wordt niet eens in het dossier gevoegd. Ja justitie weet je wel te naaien. Zelfs voor de rest van je leven.

Deze man pleegt later zelfmoord als Olaf ook in hogerberoep tot levenslang wordt veroordeeld. Later zegt zijn familie er 100% van overtuigd te zijn dat hij de moorden had gepleegd, en niet Olaf. Dit hebben ze o.a ook op de nationale tv en in de landelijke dagbladen verklaard. Maar weer doet justitie niks.

Zo zijn er tal van zaken die in het voordeel van Olaf zijn, maar die weggehouden zijn tijdens de rechtszaak. Ook zijn er gebeurtenissen die juist tegen Olaf getuigen. Die zijn ruim naar voren gekomen tijdens zijn rechtszaak. Maar deze worden later door Ton Derksen weerlegd in zijn boek “verkeerde plaats, verkeerde tijd” over de zaak van Olaf Hamers.

Al met al heb ik een jaar of 2 met Olaf op dezelfde afdeling gezeten, en ben er 100% van overtuigd dat Olaf nu al ruim 17 jaar onschuldig vast zit. Dit denk ik niet omdat Olaf nou zo,n aardige vent is, maar dit denk ik omdat er van zijn hele rechtszaak geen klote klopt. Er zijn dingen die niet kunnen. En als degene die Olaf af heeft gezet, bij het garagebedrijf van de familie zwakhalen, zegt dat Olaf geen pistool bij zich kon hebben omdat daar zijn broek te strak voor was, dan wordt daar verder niks mee gedaan.

Ook op camera beelden bij de benzinepomp, waar Olaf wat te drinken haalt, valt het niemand op dat hij een pistool in zijn strakke broek heeft zitten. Of later bij het postkantoor waar hij samen met Jo Zwakhalen komt om de auto over te schrijven.

Later verklaard de dochter van Jo Zwakhalen dat haar vader een auto pas overschrijft als deze betaald is. Dus het verhaal van justitie dat hij geen geld had valt hiermee ook weg. Hij heeft de auto dus opzeker voordat ze naar het postkantoor reden betaald. Anders had Jo de auto niet overgeschreven.

En welke imbeciel gaat met een garagehouder naar het postkantoor om daar onder de beveiligingscamera,s een auto over te schrijven op zijn eigen naam, om deze garagehouder later tezamen met zijn vrouw te vermoorden? Daar is Olaf niet dom genoeg voor. Dat zijn allemaal dingen die niet kloppen met de persoon Olaf Hamers.

Dan is er nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar het verhaal van Olaf. Dat er een man binnenkwam toen Olaf even naar het toilet was gegaan. En dat deze persoon de schutter zou zijn. En waarom is er geen gedegen onderzoek gedaan op de schutting achter het huis? Al was het maar om het verhaal van Olaf weg te wuiven. Nee, ook dat werd niet gedaan.

En tijdens de bezoekuren leer ik dan ook zijn vriendin kennen. Hij heeft haar leren kennen tijdens zijn detentie. Ik weet niet hoe, maar zij was er elk bezoek uur en voor ieder telefoontje van hem. Altijd.

Later als ik eind 2010 vrij ben, houden we contact. Ik zie zijn vriendin regelmatig als ik op bezoek kom bij Olaf. Maar doordat ik in Spanje ben gaan wonen verwaterd het allemaal. Wel ben ik er nog altijd voor 100% van overtuigd dat Olaf onschuldig is.

Op een gegeven moment ben ik vanuit Spanje even in nederland. Dus even een uurtje naar Olaf. Dan blijkt dat zijn vriendin een keer met een vriendin op vakantie zou willen. Want ze is al jaren niet op vakantie geweest omdat ze er altijd voor Olaf wil zijn. Ik nodig haar uit om dan een weekje bij mij in Spanje te komen.

Een tijdje later komen de 2 dames aan op Alicante airport, en ik haal ze op. Ik zie de meegebrachte vriendin, en van mij mogen ze meteen een maand langer blijven. En volgens mij heb ik nog nooit zoveel in de binnen spiegel gekeken. Ik heb een hele tijd een relatie met haar gehad, maar zoals gewoonlijk heb ik die relatie ook naar de klote geholpen. Weg, beste vrouw uit mn carriere. Maar dat is weer een ander verhaal, en als ik daarover moet gaan schrijven dan heb ik daar niet genoeg tijd meer voor. En het is leuker en gemakkelijker om over anderen te ouwehoeren dan over jezelf. Dus verder met Olaf.

Ik ben nog altijd van mening dat in de zaak Zwakhalen de verkeerde is veroordeeld, en dat justitie beter had moeten kijken naar het alibi, of het ontbreken daarvan, van Henk Ponsing. Want hij had zeker meer redenen om de familie Zwakhalen wat aan te doen. En er is zelfs een agente, die Ponsing nog kon van vroeger, die verklaard heeft dat ze ten tijde van de dubbele moord deze Henk Ponsing heeft zien lopen in de buurt van het garagebedrijf.

Ik raad dan ook iedereen aan om het boek “verkeerde plaats, verkeerde tijd” van Ton Derksen eens te lezen. Want hoe kan het dat iemand levenslang kan krijgen op geen bewijs. Dat kan ons dus ook gebeuren. Ik heb altijd geluk gehad dat ik nooit onschuldig heb vast gezeten. Maar ik weet wel uit eigen ervaring dat als justitie iets wil bewijzen, dan bewijzen ze dat ook. Een beetje net als met Dankbaar. Dan maken ze het bewijs wel.

En voor Olaf was het niet alleen zijn gevangenis straf. Het heeft hem echt alles gekost. Zijn ex vrouw ging in Duitsland wonen. Hij zag dus zijn zoon niet meer. Zijn vader en moeder zijn in de tussentijd overleden. Het enige dat Olaf heeft als ze hem nu vrijlaten is een blauwe vuilniszak met wat kleren, foto,s en wat CD,s. En mocht hij ooit worden vrijgesproken, hoe moet je hem dan compenseren? Ik denk dat zelfs 10 miljoen niet genoeg zou zijn. Maar het zou een mooi nieuw begin voor hem zijn. Ik hoop dan ook dat het in de nabije toekomst gaat gebeuren. Hoewel, we weten natuurlijk dat justitie niet graag toegeeft dat ze fout zaten. Dan laten ze liever iemand onterecht zitten.

Zijn cassatie is afgewezen, en dan blijft er maar weinig over. Het Europeesche Hof of een herziening op nieuwe feiten. Het zou dan ook mooi zijn als bepaalde mensen, die ook genoemd worden in het boek “verkeerde plaats, verkeerde tijd” eens eerlijk gaan vertellen. En geen leugens om een klote wiettuintje. Dat is allang verjaard, dus praat nou eens eerlijk. Je laat iemand toch niet zijn hele leven vast zitten omdat je (door hem) een paar wietplantjes kwijt bent? Hij zit al ruim 17 jaar vast voor de kat zijn ….. En ook andere mensen die iets in deze zaak weten. Neem contact op met Mr Knoops, de advocaat van Olaf en help hem.

Je kan dus in nederland om niks je leven lang achter de tralies belanden. Maar een psychopaat als Dankbaar loopt gewoon rond en kan liegen en bedriegen wat hij wil. Qua justitie is nederland wel het meest debiele land dat ik ken. Maar daarom woon ik dan ook in het zonovergoten Spanje. Zeg hier maar eens tegen een Guardia Civil dat hij een mietje is en moet oprotten. Dan zie je er de komende 14 dagen heel anders uit. Hier loopt ook gewoon iedereen met een mondkapje op. Weigeren? Dan zit je voorlopig 14 dagen achter slot en grendel. Hier zijn ze een stuk directer dan in nederland. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Beter dan dat slappe gedoe in nederland.

Behalve als er fouten gemaakt worden. Dan houden ze bij justitie in nederland hun standpunt in stand. Want toegeven doen ze in nederland niet. Nooit. Net als Dankbaar. Dus ook de nederlandse justitie zou opgesloten moeten worden, met Dankbaar, in een longstee afdeling van een TBS Kliniek. Dat zou wel lekker opruimen. En kunnen ze Olaf zijn zaak overdoen en hem nog dit jaar naar “buiten” laten gaan.

Maarja, de meeste dromen zijn bedrog. Want als Olaf morgen wakker wordt zit hij dr nog.

Stel je eens voor. De afgelopen 17 jaar niet buiten geweest. Nog nooit een WhatsApp verstuurd. Nog nooit gevideobelt. 17 jaar lang geen biertje. Niet met de hond gewandeld. Nooit met je vriendin in een bar of restaurant geweest. En dat om niks. Zelfs effe naar de MacDonalds kan hij niet. Daar kan hij alleen naar kijken vanuit zijn kooi. Want die staat precies tegenover de bajes.

Het zou mooi zijn, dat als hij ooit zijn vrijspraak krijgt, dat dan degene die hem veroordeeld hebben dezelfde tijd moeten zitten als hij. Maar dan als extra straf in Thailand. Want Olaf heeft geen einddatum. Hij gaat elke avond slapen met de wetenschap dat hij de bajes pas uitkomt als hij in zijn houte pyama ligt. Want met een einddatum is je straf elke ochtend een dag korter. Bij Olaf niet. En als hij het gedaan zou hebben zou ik zeggen dat het terecht is. Maar hij is onschuldig. En er is 100% zeker twijfel. Dan kun je zowiezo al niemand veroordelen. Laat staan tot levenslang !!!

Je kunt iemand pas veroordelen als iets ONOMSTOTELIJK vast staat. Dat is bij Olaf allerminst het geval. Hij heeft ook nooit bekend. Zelfs na 28 dagen ondervraging niet.

Dat op zich is al een hele prestatie. 90% van zelfs de grote criminelen bekennen al binnen een dag. En na een week bekennen ze zelfs dat ze familie zijn van Paus Franciscus. Je kunt alleen maar zolang blijven ontkennen als je het ook echt niet gedaan hebt. Zelfs na 17 jaar ontkent hij nog, en is zijn verhaal nog nooit een letter veranderd. Vandaar dat ik er 100% van overtuigd ben dat Olaf Hamers voor Jan Lul zijn leven is afgepakt door een lui recherche team. Die hadden ook naar alternatieven moeten kijken en zoeken. Maar nee, vanaf de eerste minuut wisten ze dat Olaf de dader was. Ik hoop dat ze er iedere nacht slecht van slapen. Maar dat zal niet.

Dat heeft justitie al ruim aangetoond met andere zaken waarvoor mensen jarenlang ten onrechte hebben vastgezeten. Zoals Lucie de B. De 2 van Putten.

Maar zoals Olaf zijn er nog meer. Kijk eens naar de zaak van Baybasin, of die van Louis Hagemann. Alle 2 ook veroordeeld tot levenslang, zonder afdoende, of geen, bewijs. En er is bij justitie geen mens die daar eens goed naar wil kijken. Bij justitie heet dat “opgeruimd staat netjes”.

Maar ze zouden bij justitie eens goed op moeten opruimen. Dát staat pas netjes !!! Want het blijkt de laatste jaren wel dat de allergrootste criminelen gewoon bij justitie werken. Of het nou gaat over rechters die met jonge jongetjes vozen, of een Officier van Justitie die valse aangiftes doet om zo zijn zaak rond te krijgen, of rechercheurs die informatie doorspelen naar criminelen, of gevangenis personeel dat drugs en telefoons verkoopt aan gedetineerden, etc. Ik kan nog wel een uurtje doorgaan. Maar iemand zijn leven lang achter tralies houden, terwijl je weet dat deze persoon onschuldig is, dat is niet crimineel maar dat is ziek. Deze mensen zouden ze per direct moeten laten inslapen.

En dan de mensen die hier wat aan willen doen, die worden op allerlei manieren tegen gewerkt, of erger. Ik heb heel weinig met justitie, dus zal ik niet de juiste persoon zijn om mijn mening met iedereen te delen. Maar kijk bijvoorbeels naar Ton Derksen, die man is profesor. Die man heeft gestudeerd, die man is absoluut niet crimineel. Dus er zijn ook nette, eerlijke mensen die er zo over denken als ik.

In de tijd van deze dubbele moord op het echtpaar Zwakhalen en poging tot moord op hun kleindochter, zat ik gedetineerd in PI Lelystad. Doordat ik Gedeco was ( de gedetineerden commissie ) had ik veel contact met andere gedetineerden. Ook op andere afdelingen. Zo ook met een neef van de familie Zwakhalen. Hij mocht op begeleid verlof om naar de begrafenissen te gaan van zijn oom en tante.

Nadat hij weer terug was zei hij al tegen iedereen, en dus ook tegen mij, dat justitie de verkeerde dader had. Want volgens hem had het niets met een overval te maken, maar was het iets persoonlijks tegen zijn tante. Ook had zijn oom Jo Zwakhalen meerdere vuurwapens in huis vanwege die bedreiging naar zijn vrouw.

Tijdens het cassatie verzoek van Olaf heb ik dit ook onder ede bij de rechtbank in Haarlem verklaard. Nadat het cassatie verzoek van Olaf was afgewezen, werd er gezegd dat mijn verklaring niet te controleren was omdat de betreffende neef in een psychiatrische kliniek zat.

Ja, wie weet waarom. Misschien heeft hij net zo veel problemen met de levenslange veroordeling van Olaf als Henk Ponsing. De een pleegt zelfmoord, en de andere weet zich geen raad meer met zijn leven. Maar daar zal justitie ook verder geen onderzoek naar doen. Het komt ze gewoon goed uit dat de neef in een gesticht zit. Zo werkt dat bij justitie.

En dan zit ik al ruim 9 jaar in Spanje, ontmoet nooit mensen die het over de zaak van Olaf hebben, en dan nou ineens blijken er hier mensen te wonen die de zaak van Olaf volgen. Gisteren zit ik op het terras van een nederlands barretje in Altea. Al voor ik aan de tafel ga bij deze mensen, die ik al langere tijd ken, ging het gesprek blijkbaar over “mijn” stuk over Olaf.

De vrouw had via google een stukje gelezen over Olaf. Het kwam van een ex gedetineerde die bij Olaf had vast gezeten. Ik heb ze verder maar niet verteld dat het mijn stukje was. Vooral omdat ik gewoon eerlijk wilde horen hoe ze erover dachten. De vrouw verteld dat ze het verhaal van Olaf een beetje was gaan volgen nadat ze een serie op TV had gezien over Olaf.

Het is nog te vinden op internet. Levenslang gestrafd, met de gebroeders Anker.

Ze had vroeger met de dochter van Jo en Ine Zwakhalen op school gezeten, en had dus altijd het idee dat Olaf de dader wel moest zijn. Totdat ze de serie met Olaf had gezien, en later het boek “verkeerde plaats, verkeerde tijd” van Ton Derksen had gelezen. Ze was er nu wel 100% van overtuigd dat Olaf onschuldig is. Ook vond ze het wel netjes “van die ex gedetineerde” dat hij na 10 jaar nog over Olaf ging schrijven. Dat vind ik dan wel weer leuk om te horen.

Wel vond ze de site een beetje rommelig. En dat klopt. Ik ben al met iemand in gesprek die dat voor me gaat regelen, en mij dan uitleg geeft hoe ik het dan overzichtelijk kan houden. Dus er wordt aan gewerkt. Ikzelf ben zo technisch als een deurknop.

Nu hoor ik net van zijn vriendin dat ondertussen ook zijn moeder is overleden. Dus zijn ouders zijn beide gestorven met de wetenschap dat hun zoon zijn verdere leven onschuldig vast zit. Ook blijkt er al vanaf Maart 2020 geen bezoek zonder toezicht meer mogelijk te zijn. Dus een prive gesprek ( en wat je zonder toezicht nog meer doet ) zit er niet meer in door de Corona maatregelen. Bezoek kan enkel achter glas, en via Skype. Dus alles bij elkaar is het er voor Olaf, maar ook voor zijn vriendin, het afgelopen jaar alleen maar op achteruit gegaan. Petje af voor zijn vriendin, dat ze ondanks alles, nog altijd dag en nacht achter haar Olaf staat.

Maar gelukkig heeft Olaf afgelopen week weer eens bezoek zonder toezicht gehad. Hij zal nu wat soepeler lopen. Zijn vriendin waarschijnlijk niet. Later meer …

For translation “translatetheweb”.

%d bloggers liken dit: